22 Temmuz 2011 Cuma

Kaynama Noktası

Dün çok ilginç şeyler yaşandı Kadıköy'de.
Yıllardır basın için de deplasman taraftarı için de en ufak bir sorunun yaşanmadığı Saracoğlu'nda bir uyanış yaşandı.

Fenerbahçe taraftarının yaşadığına "cinnet" "çıldırmak" adına ne derseniz deyin;
dün yaşananlar ülkede başta dil, din, ırk üzerinden yapılan ötekileştirmenin spora uygulanmasının yansımalarıydı.
Siz 25 milyonluk bir kesimin büyük çoğunluğunun dilinin, dininin, partisinin önünde tuttuğu, bir üst kimlik olarak gördüğü takım-taraftarlık olgusuna sistematik bir şekilde saldırırsanız gerginliğin bir yerde patlaması doğaldır.
Burada mesele (eğer varsa) şikeye ya da şikeyi yapana sahip çıkmak değildir.
Türkiye'de ötekiliştirilmeye çalışılan her gruba, kesime yapılan muamele basındaki şaklabanlar yoluyla Fenerbahçe camiasına yapılmış ve Fenerbahçeliliğini diğer kimliklerinin üzerinde tutan insanlar doğal olarak bu duruma tepkilerini göstermişlerdir.
Elbette o emekçi fotomuhabirlerinin bu tepkiyi hak etmediği gerçektir.
Ancak;
20 gündür siz 3 yöneticisi üzerinden 104 yıllık bir camianın futbolcu, hoca, yönetici, taraftar ayırmaksızın her kesimini linç ederseniz; medyadaki sözüm ona gazeticiler, köşe yazarları yüzünden de bütün medyanın linç edilmesi kaçınılmaz olur.

Bununla birlikte sahaya girip oyunun durmasına neden olunması yanlıştır; ancak ilk etapta sadece birkaç taraftar sahaya girmiş ve çıkarılmışken, Migros tribünün önünde sahaya girmesi özel güvenliklerce engellenmiş bir şahsın yere yatırılarak şiddet uygulanmaya başlanması galeyanı yaratan asıl faktör olmuştur.
Nitekim en tipik özelliği galeyana gelmek olan bir halka mensup taraftarı 20 gündür kullandıkları hukuksuz ve usülsüz yöntemlerle kaynama noktasına getirenler, dünkü maçın tamamlanamamasının ve tekrarlanmamasını ümit ettiğim olası olayların asıl suçlularıdır.
Bundan sonra Fenerbahçe futbol takımı hangi yasal yaptırımla karşılaşırsa karşılaşsın, hangi ligde mücadelesine devam edecek olursa olsun benzeri olayların çıkması maalesef muhtemeldir; çünkü artık kaynama noktası aşılmıştır.

Not: Sahaya girilmesinin yanı sıra her ne kadar henüz masumiyet karinesinin gerektirdiği üzere suçlu olarak değerlendirmemizin yanlış olacağı Aziz Yıldırım tshirt ve maskeleri şahsi kanaatimce gereksiz olmuş, Fenerbahçe olgusunun Aziz Yıldırımla eşleştirilmesi gibi yanlış bir kanı oluşturmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder